ahlan wa sahlann

saya budak (budak la sgt..he3..) sdg belajar2, semestiny ada byk salah, jd tolong ler tunjukkan....

blogku buku catatanku.......

sudi2 ler nasihat, tegur n komen yerr...hehe




Thursday, January 21, 2010

Top Up SeSaT…

Assalmkm wt sume saudara seislm sy…sape penah???

Tut2 tetibe jer dpt topup tah dr sape2 tah…rupeny org tersilap, nk topup org len tertopup kt kita plak…huhu…

Nk guna ker x eh??? Rm30…menduga iman gak…ßxkira ler bape2 pn…huhu

Halal ker x eh??? ßye ler hak org bkn hak kita…

Kalu org tu ckp cmni lain ler à~ kira halal la…~

ok gak kn bole guna…tp kalu dia xckp pape…mungkin dia terlupe ker…cmner???

Ala mesti ler dia halalkn tu…ß ni andaian kita jer…huhu..xpn kt2 makhluk yg direjam tuh!!!

Rasany kes ni lbh kurg cm jumpe duit tgh jln la kot…huhu.

Misalny, 20thn dulu kita terjumpe rm10 lalu kita amek n guna bli itu ini n skang bru kita terpike yg duit itu hak org, jd kena ler pulangkn…kalu dulu dikira rm10 tu cm rm100, maknanya kena la kuarkn rm 100 n pulangkn kt tuan punya duit tu…huhu

klu xknl n xtau sape tuan punya duit tu, ustaz kata msukkn duit tu kt dlm tabung masjid atau tabung2 derma n niatkn tuk org yg punye duit..<-- seolah2ny org tu la yg menderma tp kita tolong bawakn duit dia tu ke tabung derma…huhu

tp kes topup ni plak, kalu share topup ada no org yg anta tu ble ganti blik…kalu kes cmni??? Eeee..baik jgn guna… atau...memg xbole guna kn??

Tkut2 xdihalalkn…jd, kita tolong dermakn jer utk org yg punya topup.

Taip jer tabung 30 hantar ker tabung bersamamu tv3…huhu..lbh selamat kn???..insyaAllah…mudah2an…amin. klu kena cas 50sen pn xpe la..ape sgt la korban kita takat 50sen banding ngn sahabat2 nabi, ad yg smpi abes harta mrk…ma sya Allah...

sekian, wallahu`alm…wassalmkm…babai…

22 comments:

Mazru Majid said...

salam hayati,
hmm kenapa x pulangkan je no topup sesat tu kat org yg hanto?

x pernah lg kena kat koi,kalo jd gone la agaknye yek

Insan Biasa said...

Ramai yg gelap mata lihat duit dan barang kemas yg di jumpa ....

takut juga gelap mata bila lihat cinta !!!
+ tegok gula ...

:: hayati :: said...

wkmslm mazru,
ni bkn kes share topup mazru...xda no org tu pn...huhuhu
jgn gone mazru...bkn hok kome...huhu<--btol ker ayt pahang koi ni mazru..hantam saje ler..


to insanbiasa,
hehe jd cm mata donald duck ker???..hehe

emm memg tkut..mungkin kena sediakn cemin mata putih bru kita akn nmpk baik burukny...
tgk gula..hati2...
sy pn same klu tgk semut...hehe

Insan Biasa said...

Hihi ....

Biasa nya jadi mata arnab ....

Kerana akau malu melihatkan mataku .
Mata betentang mata ku tak tahan ...
Dgn si dia yg di sayang.


... al Humazah .
Waylun Likukulli Humazatin Lumazah .


Tulis Rumi je tak tulis Julie ....
Tak pe ke yang .... hi hi hi

Mario said...

bkn kalu cuma duit syiling kita kene pangkah ke? wakaka... kwn aku ckp weh... hahaha

kalu ada lg topup tersesat sila forward ke no aku... 994 yer...haha, tak aaa...pening jgk eh... ntahla...

Abg Din said...

Nmanya pun tersalah hantar... jadi salah klu penerima mrnggunakannya... abgdin tak guna topup..hehehe...

NICK IRFAN said...

sy pnh dpt gak! rm100!! serius tah la sape topa? hehe sbb dia x kola pun sy atau msg ker? minta blk ape2 pun ambik je la rezeki tu... klu jmpa duit? hmm.. jgn kata rm 10? 1o sen pun sy ambik rezeki.. hehehehe ape2 pun jgn ikut sy klu jmpe ape2 sedekah je kat masjid...

WC151 said...

salam m.maaf kalau mengangu blog saudari hehehe cuma nk tanya mcm mana nk buat link dibawah setiap post tu

Anda Juga Mungkin Meminati:-
harap boleh bg tunjuk ajar..
t.kasih peace no war hehe

:: hayati :: said...

to insanbiasa,
haha ni kalu ajak lawan mata mesti cpt jer kalah...
emm..tulis rumi pn ok tp dlm ayt yg awk tulis tu ad yg slh la yang...huhuhu
p/s: xpe ker ni yang dibls dgn yang..tkut mrajuk pula sidia tu kang...hehe


to mario,
pangkah camno tu mario??...
amboi3...pisang busuk nk??? haha
xpyh penin2 trime jer cadangn tu insyaAllah ble kot...xpn tolong ler tanyakn kt ustaz..yakin skit...huhu


to abgdin,
emm btol la...seram sejuk jer nk guna....hehehe
la guna la..ble sy minx share topup kt abgdin kot.....hehe


to nick irfan,
tu ler pasal, mase bg no kita tuh org tu xtersedar kot ...huhu..pastu da xingt...sian dia ek??rm100 tu tuk pujuk awek dia agkny, xpasal tertopup kt nick lak...huhu
ish3.. memg xble ikut pn...huhu


to wc151,
wkmslm..
tq sudi singgh..xganggu langsung pn...hehe
klik jer kt tulisan LinkWithin yg warna kelabu tu yer...hehe

Mie_aplus said...

LinkWithin kat maner erk bawah post tu ker hehehe

:: hayati :: said...

emm kt bwh ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI tu kn ad tulisan LINKWITHIN warna kelabu...kilk kt situ...

WC151 said...

ok dh jumpe thanks heheehe

:: hayati :: said...

k, welcom...slmt menerai...hehe

a kl citizen said...

assalammualaikum yati

memang patut derma balik lah, sebab tak tau siapa yang top up kan.

:: hayati :: said...

wkmslm a kl citizen,
sy setuju...hehe

Insan Biasa said...

syoknya....

mcm nak berumah kat sini hihihi...

datang la ..jom!!!

sejuknya...........

:: hayati :: said...

emmm ye ke....jeles tol raseny........huhuhu

bli ler umah kt sana...da kwin leh pindah sana...hehe

Insan Biasa said...

Bagus juga kalau beli umah kat sini,

Ye ke jeles ?

gambar nanti la ....

Insan Biasa said...

hihihi ...
Tak buat pe pe yg salah le....
Cuma lihat dan nikmati alam semula jadi je .

jangan tergambar warna warna yg tak baik ye .

:: hayati :: said...

jeles la...citer awk menarik sgt...huhu
ok ler cmtu tenang.....insyaAllah bdn pn siht otak pn cerdas...hehe
insyaAllah...kalu sy tergmbr awk sdg berlari riang kt kebun teh bole???..hihihi

nurin said...

salam...sy pnah dpt topup sesat ni...sy gune jek smpai hbs...tanpa pikir ape2...pas dh lame ade la satu num ni, lebih kurg cm nm phone sy gak msg suh sy topup kn die...sy pelik la n bengang sal tetibe suh org topup kan die...kenal pon idak...tp bile sy bce entry awk ni...bru tingat maybe org yg tersalah topup kn sy dulu gak nye...huhu...sory la...xtau nk wt cmne dh...

:: hayati :: said...

wkmslm nurin...
ek??..byk ker???..hehe

klu btol la dia, patutny dia terus trg la kt nurin kn...

klu nurin ingt lg no dia, ape kt nurin contact dia...hehe
cadang jer...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...