ahlan wa sahlann

saya budak (budak la sgt..he3..) sdg belajar2, semestiny ada byk salah, jd tolong ler tunjukkan....

blogku buku catatanku.......

sudi2 ler nasihat, tegur n komen yerr...hehe




Monday, November 9, 2009

KenaLi JiN…hAhAhAhAhA (eh gelak jin ker nih….)

Asslmkm sumer saudara seislamku…
Errr..ok ler kot n3 kali ni…ops, bkn nk suh berkwn ngn jin tau, cume nk kta same2 knl jer supaya mudah2an kta jgn ditipu oleh mrk..n ape yg sy gtau ni pn berdasar dr ape yg sy blajr dr ustaz Ismail Kamus..knl x?? k ler kta mulakn dr asal usul jin dulu…
Al-Jan (bpk jin) berasal drpd api… Jan tersebut melahirkn dua golongn iaitu jin n syaitan. Jin plak melahirkn dua golongn iaitu islam n kafir. Islam lak melahirkn dua golongn iaitu soleh n xsoleh. Syaitn lahirkn satu jer iaitu kafir.

Mkanan jin pn berasal dr api iaitu asap n org yg isap rokok tu pulak kemungkinan besar adik beradik jin ler kot…hehe.. gurau jer. Oleh krn asap mkanan jin, kita dilarang bkr kemenyan.Kemenyan mengeluarkn asap yg busuk,jin suka mkn. Kalu kta kotor n busuk2 pn jin suka gak, lalat pn same…huhu..

Pd zaman nabi kita, jin minx tambah mkanan, pastu nabi benarkn mrk mkn tulang2… n kta yg mkn sup tulang plak kemungkinan kecil adik beradik jin…hehehe.. gurau lg…


Dr segi rupeny, jin adalh makhluk yg paling buruk kejadianny. N kta2 ni plak tersgt ler pandai bg name kt mrk…yg tinggi hantu galah, yg pendek toyol, pontianak, antu raya, antu kopek n mcm2 lg..

Tubuh bdn jin ble mengecil n membsr ,jd dia ble msuk dlm bdn manusia ikut saluran darah n dia ble duk dlm perut kta bertahun2 n klu kta rajin bace Al-quran dia pn sakit gak duk dlm tu lelame…tp ad gak jin yg bertimbang rasa, dia mls nk ganggu org tu sbb org tu baik sgt…perangai jin lg ialh rajin berckp atau membebel…Kta xbole terlalu takut atau terlalu berani ngn mrk sbb nnt dia akn menjelmakn diriny.

Tubuh bdnny juga bole memanjang2 n dia ble bergrk dr satu tmpt ke satu tmpt dgn cpt, tu pasal kalu jumpe antu org tu lari sana tetiba jumpe dia kt sana…lari pn xguna, baik xpyh lari tp ad ke org yg xlari…heheh. Contoh tkut ngn jin: tabik datuk ank cucu tmpng lalu..(ngaku dia cucu jin..haha). tp jgn lak berani sgt: ha tepi2 aku nk lalu ni! kang xpsl jer kena rasuk bru padan muka kta. yg sebaikny kta bace ayt kursi atau 3 qul.Jin pn senany tkut gak ngn kta sbb ayt2 al-quran yg kta bace dia xthn panas.

Jin ble menjelma dlm berbagai bentuk samada ular, unta, anjing itam n lain2. Jd kta di larng bunuh ular yg msuk ke dlm umah melainkn di beri amaran terlbh dahulu sbb jin xble di bunuh walau dia slh mcm mane pn.

Jin tnggl di awan,hutan, lautan, sungai, lombong n di umah2 termasuk ler umah kta. Mrk gak kekadang ad di tepi2 umah n tepi2 highway. Kta dilarang buang air dlm lombong atau dlm lubang2 sbb kekadang jin duduk dlm lubang n dia suka duduk dlm blik air. Kt highway lak guna ler RNR supaya xganggu mrk bersantai ank beranak kt tepi2 tu… bce doa sblum msuk blik air minx lindung dr syaitn n jin.

Kpd yg suka berjln mlm tu, ad jin yg xknl kta ikut kta blik. Smpi di umah, kta wt ap pn dia ikut. Yg bahayany klu umah tu ad baby, nnt di acahny baby tu terus baby tu nangis xberhenti...oleh tu bla kta blik kta duk dlu xbace ap pn xpe atau sambil bce 3 qul nnt cabut ler jin tu atau boring dia tgk kta duk xda wt ap dia pn blik lerr...

.Jin msuk islam masa nabi blik dr Taif singgh ke Nakhlah. Di situ nabi solt subuh n jin mendgr nabi membace Al-quran n terus msuk islam. Nabi pn pnh mengajar jin di masjid jin di makkah. Tp masjid tu bkn ler jin yg wt..kerajaan yg wt sempena tmpt nabi pnh mengajar jin di situ... Jd jin gak peluk islam n dgr syarahn..kta yg xnk dgr syarahn maknany lg teruk pd jin lerr nmpknyer..huhu.


Jin mengganggu rohani kta spt risau, sush ati, xble tdo, sakit, gangguan. Kta xble guna khidmat jin atau berubat ngn org yg guna khidmat jin. Kta juga xdpt nk pastikn jin itu islm atau kafir sbb dia ble berpura2. Jin gak berkahwin n mrk beranak pinak dgn sgt byk, ad pendpt kt 3bln sekali n kemungkinan yg msuk dlm bdn org tu berpuluh2 ribu la... Jin cpt beranak n lambt mati. Bla dia da tua nk mati, mrk akn minx muda blik lps tu bru mrk mati….jd mrk akn muda kejp pastu bru mati…

demikian ler serba sedikit psl KenaLi JiN…hAhAhAhA (gelak jin lg…). Senany ad lg info tp ni pn da pnjng, bosan gak nk bace n3 pepanjang…

Sekian la yerr babai, wassalmkm….

13 comments:

LanaBulu said...

Ceramah ilmiah yg baik dari Ustazah Nurhayati..tambah sikit je nama tu,..
Terima kasih banyak2 no..semoga siapa yg membaca akan mendapat ilmu yg berguna ..

mazru said...

aku pernah jumpe dgn pocong..serius! mmg meremang bulu roma..pengalaman yg tak mungkin aku bole lupekan..!

:: hayati :: said...

La lanabulu xnk ler panggil ustazah lak...sy blajar bkn tinggi mane pn...huhuhu..sj nk kongsi ilmu yg ad sikit ni...
Time kasih gak sbb sudi bace n bg komen...hehe...almaklum ler panjg bebeno mbebel, da lbh kureng mcm jin lak...haha


ye ke...agakny bg mazru bertuah x dpt rasa pengalamn cmtu ek

Abg Din said...

alamak hari2 abgdin dok pakai seluar mereka...hehehe..

:: hayati :: said...

xpatut2...nnt mrk nk pkai seluar aper???...heeeeee

Nescafe ais said...

Aik, mana komen gua kat post ni. Delete yer? Hehheh

:: hayati :: said...

nk tipu la tu...
tuang air panas kang trus jd nescafe panas bru tau...hehehe

NICK IRFAN said...

wah!!! banyak info psl jin tp seram la baca entry awk ni... dh x leh tido sy mlm ni... sob... sob...

:: hayati :: said...

haha nick, sori2...xsengaje...hehe

Mario said...

yati....
ooo...pttla jin dlm citer ahmad albab tu tk pkai seluar... pak din amik rupanye... wakaka.. pulangkan...

abih yati...bln puase tu seme syaitan2 diikat tu ape maknenya... ke syaitan je diikat...jin tak?ptt la ramai lg yg mcm jin masa bln puasa eh...ke.... hantu2 je diikat? bole terangkn tak? huhu

:: hayati :: said...

rio, haha..tau xpe...

rio, syaitan tu kira golongn jin gak, tp syaitan tu bg yg da naik pangkat la...iblis tu lak ketua syaitan2...
dgr dlm alkuliyyah tv3 baru2 ni....

maknany golong jin dr kalangn syaitan la yg kena ikat tu.....
hantu tu jin tp...emm...kalu bkn dr kalangn syaitan xkena ikat la kn...huhu

ana kurang arif...Allahu`alam....

Mario said...

ok yati...thank atas jwpn...faham la ckit2...maknenya tak seme la yg kene ikat...

:: hayati :: said...

same2...
emm jin dr kalangn syaitan jer...Allhu`alam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...