ahlan wa sahlann

saya budak (budak la sgt..he3..) sdg belajar2, semestiny ada byk salah, jd tolong ler tunjukkan....

blogku buku catatanku.......

sudi2 ler nasihat, tegur n komen yerr...hehe




Friday, April 23, 2010

dowh tu bodoh ker???…..

asslmkm wt sumer sedara seislam sy….

Tertarik ngn n3 kakak ni yg menyentuh tentang adik2 skng yg suka menggunakn satu perkataan yg sungguh pelik….iaitu DOWH…n ad gak yg bunyiny mcm DHO jer……ntah la…

sy rasa asal perkataan DOWH tu memg dr perkataan bodoh kot…n asal perkataan DHO tu plak dr dialek negeri mane tah…pilih salah satu kt bwh ni…..

contohny la kn, xdo den nk menengok do….ataupn ni--> xnk do aku nk amek…...eh btol ker wujud dialek2 nih???...huhu sori eh kalu xwujud……

hmmm….walaupn la kn, adik2 kt yg DOWH tu xda mana ape2 tp panas gak ati bila DOWH ni kadang dihadiahkn gak pd yg lbh tua….kn xpatut sbb bg kita org2 yg lbh tua ni rase DOWH tu mcm memg perkataan bodoh jerrrr……. huhu

lg yg memanaskn ati gak bila dgr org sebut SENGAL2, BENGONG2, SIAL2, ..n lain2 lg yg sewaktu dgnny….sikit2 nk sebut… sikit2 nk sebut….da jd mk2 n bapak2 pn nk sebut……atok2 n nenek2 pn sebut gak???….

Kalu bole elak ler mulut kita dr melaknat2 nih….sbb dlm ceramah ustaz dasuki ad sebut, nabi kt,

ibubapa kena jaga tiap perkataan yg mrk ckp terhadap ank mrk, contohny bila kita sebut pemalas kt anak kita, dia akn menjelma menjd satu makhluk n kalu layak ank kita kena,dia akn kena sungguh.

jd kita n adik2 kita usaha la jauhkn dr nyumpah2 org ataupn benda2 ataupn binatang2 ataupn ape2 la.....huhu....n kalu adik2 rasa biasa la umur cm mrk seswai guna perkataan2 mcm tu, adik2 mesti ingt pd adatny la satu ari nnt…..

Bkn senang kn kita nk buang satu2 sikap yg da jd tabiat n kebiasaan kita……..hmmmmmmmmmmm sori TERmembebelllllll lak……….huhu

tah ler..Allahu`alam……

19 comments:

Mazru Majid said...

salam aok..

koi rase asal dari slang omputih te dak "duhhh" macam ngabokan seseorg tu bodoh la..betui kate aok te weh..

*nak kena tag x? heheh tanye dulu takut kena marah.. :)

piewahid said...

bagus n3 ni. kate org bijok pandai, org yg suke memaki hamun & mngeluorkn pkataan kesat ni org yg "KURANG PEMBENDAHARAAN KATA". hihi..

:: hayati :: said...

to mazru,
wkmslm....
oo aok rase gitu plak yek?

*kalu soklan dia senang insyaAllah bole ler koi jwbnyer....hehe*


to piewahid,
hmm agakny la kot pie......huhu
tkut kena balik kt org yg bercakap tu jer...kn?..huhu

shoppaholicshawl said...

dear, yg shawl tue..
u boleh pilih semua shawl corak2 yg available harga dia sume rm 10.00

Insan Biasa said...

Bagus antri ni !

Tahniah ......

:: hayati :: said...

to shawl,
oo ok.jap nk g ziarah lg...huhu

to insanbiasa,
alhamdulillh......tq

Abg Din said...

ntah la...

sekarang ni banyak perkataan yg pelik2 pada abgdin....

tp abgdin layan je...

Cik Amy Sensei said...

salam pertama kali di sini..

saya ada gak penah dengar perkataan ni tapi tak pasan lak yang maknanya camtu ekk..

a kl citizen said...

akak pun memang tak setuju sangat ngan perkataan tu

sekarang ni memang banyak perkataan yang kasar2 kan

:: hayati :: said...

to abgdin,
kalu xnyumpah org xpe gak abgdin....huhu

to cik amy,
wkmslm n tq...
agakkan sy jer ni cik amy...tah iye tah x...huhu

to a kl citizen,
sy pn nyampah....huhu
memg pn kak, dlm citer melayu pn da mula da.....dulu2 dlm citer p.ramlee jer.......hmmm...

April 26, 2010 6:07 PM

Mazru Majid said...

hayati,

aok minat ke nak wat part time tu?

mmg senang sgt buat duit dgn mende nih..

sblm tu aok kena la paham dulu gone cara nak buat mende ni ye dak?

aok email je kalo tak sempat di YM yak?

Insan Biasa said...

Datang lagi untuk membaca ...

no komen ......

fiz mr.beloved said...

tertarik sgt dgn entry nih..sy pn penah gna perkataan 'dowh' tuh tp xthu plak maknanya..kebiasaan perkataan ini digunakan dalam kalangan meniah rempit..hehe

:: hayati :: said...

to mazru,
rasa cm minat...n memg nk phm dulu...huhu

to insanbiasa,
:(

to fiz,
sy pn agak jer makna dowh tu......huhu
oo nmpk gaya kalu nk tau makna kena tanya minah rempit la ye......hehe

Insan Biasa said...

hihi ..
datang lagi ...

Insan Biasa said...

Moga sejahtera selalu .....

:: hayati :: said...

rajinny.....huhu
bertuah la istri dia....hehe

awk juga..amin

Insan Biasa said...

Salam ....

Semoga berbahagia...

:: hayati :: said...

wkmslm
huhu awk pn........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...