ahlan wa sahlann

saya budak (budak la sgt..he3..) sdg belajar2, semestiny ada byk salah, jd tolong ler tunjukkan....

blogku buku catatanku.......

sudi2 ler nasihat, tegur n komen yerr...hehe




Friday, October 23, 2009

GiGi…Hmm.. NiAt SaYa AdALaH…

Satu ari yg telah lalu, sy pegi ler ke clinic cek gigi… pastu cuci gigi… Lepas tu terbayang ler yg gigi ni bersih sebersihny n seri seberseriny (eh ap da perkataan ni..). Tp kn bila tgk jer btol2 ad lg sedikit kotoran kt tepi2 gigi tu..huhu. La np doctor xbersihkn atau xdpt nk bersihkn sbb keadaan gigi yg senget benget sikit sejak tumbuh gigi bongsu…hmmm…tkut gak lame2 gigi tu bole rosak pulak…

Maka lps tu terfikir ler nk pkai braces… Tgh duk cari2 info pasal braces, terdgr pulak xbole sengaja mencabut gigi sbb nk cantik…sama cm mengubah ciptaan Allah. Terus rasa terencat niat tu…huhuhu. Tp lps bace n bace ap pandangn islam n pandangn perubatan, baru ler timbul kembali keyakinan yg mudah2an niat sy tu diredhai Allah, insyaAllah……..

ALLAHU`ALAM…WASSALAM….

na`uzubillah.....

Kt bwh ni pandangn islam n pandangn seorg pelajar orthodontics tentang braces…sila ler baca yerr….panjang sikit n3 kali ni...heheh.

Nabi s.a.w. bersabda:

لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ

“Allah melaknat wanita yang membuat tattoo dan wanita yang telah memakainya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang telah melakukannya, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka atau orang lain bagi tujuan kecantikan, menukar apa yang Allah telah ciptakan” – (Shahih Muslim #3966).

Imam Al-Nawawi rh didalam memberi komentar terhadap hadith diatas menjelaskan :-

( المتفلجات للحسن ) فمعناه يفعلن ذلك طلبا للحسن , وفيه إشارة إلى أن الحرام هو المفعول لطلب الحسن , أما لو احتاجت إليه لعلاج أو عيب في السن ونحوه فلا بأس والله أعلم .

“Meluaskan jarak gigi – maknanya sesuatu yang dilakukan keatas gigi bagi menjadi seseorang itu kelihatan cantik, dan ini menunjukkan bahawa ia adalah HARAM, iaitu apabila dilakukan bagi tujuan kecantikan, akan tetapi bagi merawat masalah yang berlaku kepada gigi, maka tidak ada salah melakukan, Dan ALLAH yang lebih tahu sebaiknya.”

Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith diatas yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.

Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :

تقويم الأسنان لأسباب صحية جائز شرعاً، بل قد يكون مطلوباً أيضاً

“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.

markku on August 28 2009 00:32:46
salam....

memandangkn sy sdg pky braces n blaja psl orthodontics ni,sy ade gak cari hukum pkai braces.tp setakat nie dibolehkn.yg bg fatwa tu bkn calang2...Sheikh yusuf qardhawi tu....

apb kite mpunyai gigi yg tdk tersusun,ataupn tersusun tapi jongang atau lower jaw ke dpn sgt dr upper jaw,ia akn mengganggu occlusion(mksd 'ketidakkeharmonian' gigitan pd gigi ats n gigi bwh).it is called malocclusion.

effect malocclusion pd seseorg termasuk la susah nk berus gigi krn apb gigi bertindih,plak akn lbh senang berkmpul and bole sbbkn kalkulus(karang gigi:bende keras slalu warne itam, kuning,coklat,kelabu) yg mmg xbole dbuang hny dgn gunekn pemberusan gigi...ia hny bole dbuang dgn mgunakan scaler either ultrasonic handscaler(elektrik) or universal scaler(hand scaler).

selain itu,bile gigi tu susah nk dbersihkn,food will be easily get impacted.bile food or debri tu xdpt nk dibung,ia akn melekat pd permukaan gigi and gusi...dlm mkann ade mcm2...especially asid.asid nie bole men'cair'kan struktur gigi(enamel n dentine) dan akn menyebabkn caries...then gigi pon bole blubang kalo dibiarkn.sequale of this event mmg sgt pjg.akn sbbkan gusi bengkak la, bernanah la,sakit la and mcm2 lg la. i bet rmy yg experience this thing.

besides that,byk lg la sbb2nye yg xdpt sy tuleh d sini.kalo nk tau,amek la dental.sure fhm punye.sy bg yg simple utk kefahaman people.sbb rmy yg ignore dgn alasan it's just a matter of teeth...<-- slh tu

lg,social impact.rendah diri sume tu...pastu,susa nk mkn sbb xbole gigit.especially bg yg ade anterior open bite yg slalu ade pd org jongang.diorg nie xbole gigit mkanan mcm mee,mihun,koyakkn plastik,mcm2 lg la.mksd gigi dpn xley nk gigit or grip things...ni plg kesian...now i'm having this problem...:/

lg 1,malocclusion nie sy nk ckp ia bkn kecacatan yg sejak azali mcm tgn kudung....hidung senget ke ape...ade byk sgt factors lg lah yg mpengaruhi malocclusion ni...sy just bg cth je ye iaitu habits(eg. thumb-****ing,tounge push foward), early loss of deciduous(gigi susu) so gigi permanent xde space nk kuar so tpusing kuar dr barisan gigi n sbbkn crowding....

hope dgn penerang yg byk khilaf ni korg jelas ye...ALLAHU 'ALAM...


10 comments:

LanaBulu said...

Senyuman tu dah cantik pun..
gigi tu nampak tak de maslah pun lah..ok pe
Yati..
Kadang kita ni terlepas pandang disebabkan terlalu asyik dgn iklan yg sering terpampang bahawa gigi & senyuman sekian2 tu yg cantik..walhal kecantikan ini adalah suatu yg abstrak dan tidak sama pada setiap orang yg memandangnya..
Pada teman senyuman Yati dan gigi tu dah cantik dan sekali dgn senyuman yg bersahaja lagi cantik dan manis menawan dipandang mata..
Bersyukurlah dgn pemberian Allah dan hargainya dgn selalu menjaga kebersihan gigi..
InsyaAllah ..berseri nantinya..ok

:: nurhayati :: said...

Emm lanabulu...sy da kembang gile2 ni..heeee...
astaghfirullah...segala puji hanya bg Allah...

Harapan sy mudah2an gigi sy sumeny sihat walafiat sepanjang umr sy...amin...
Xsanggup rasany pakai gigi palsu...heheh

Abg Din said...

jaga gigi baik2... nafas tu kena jaga gak... bila bab nak menghembus itu penting....hehehe..

:: nurhayati :: said...

Ok insyaAllah..sy syg gigi sy…hehe..

Sbb nafas berjaga la lori abgdin cuma bergegar jer...hahaha

Zayani said...

hmm..sy pon dah pnah bce jgk psal bnda ni..
kalo dlm Islam mmg di glakkn untk mmprbtol kn pape kecacatan kt wjah kite ^_^

:: hayati :: said...

to zayani: emm kecacatan yg sgt mengganggu emosi...Allahu`alam..

Mario said...

yati...
yati ni doktor gigi ke weh..
tgk yati senyum ok jer...feromon seme dh terembes ni... hehe

:: hayati :: said...

xmint la jd doktor gigi.....

da terembes ker..nnt sy cube detect...haha

Mario said...

dapat detect tak?huhu

:: hayati :: said...

mane dpt.....laptop xda idung.....huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...