ahlan wa sahlann

saya budak (budak la sgt..he3..) sdg belajar2, semestiny ada byk salah, jd tolong ler tunjukkan....

blogku buku catatanku.......

sudi2 ler nasihat, tegur n komen yerr...hehe




Saturday, December 10, 2011

Tgn kanan dan kiri…

Makruh makan dan minum dengan menggunakan tangan kiri.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

"Apabila salah seorang di antara kamu makan, hendaklah dia makan dengan menggunakan tangan kanannya dan apabila dia minum hendaklah dia minum dengan menggunakan tangan kanannya kerana sesungguhnya syaitan itu makan dengan menggunakan tangan kirinya dan minum juga dengan menggunakan tangan kirinya."
(Hadis riwayat Imam Muslim).

Kpd seseorg yg bergelar dewasa kalu anak2 tu ada tgn yg sihat walafiat,

kurang sopan namenya tu…btol x???
Allahu`alam…

6 comments:

manis said...

betul tu, bila kita dh terdidik mcm tu then kita tgk org makan pki tangan kiri rasa pelik n mcm kurang sopan gitu..
student sy pun ada sorang makan guna tangan kiri, pelajar OKU..rasa kesian pulak sebab yang dia beri bila kita dah tegur..tapi tula, didikan awal sebenarnya dari rumah..emmm..

:: hayati :: said...

btol tu didikan awal sebenarnya dr rumah tp bila da dewasa kita bole berfikir seterusnya memilih dan membezakn mane yg baik dan yg xbaik...

Selendang Merah said...

betul tu kalau dari awal lgi kita didik dengan tangan kanan...tapi bila kita try makan guna tangan kiri rasa pelik n x selesa.

Zul Fattah said...

insyaAllah.. anak aku nanti, aku akan ajar guna tangan kanan.. huhu

:: hayati :: said...

to sm,
a`ah memg xselesa, kalu da terpaksa tu lain la, kn?...


to zul,
bgus tu, jgn lupe tau..:)

Insan Biasa said...

salam ..
mohon link blog anda dalam blog saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...